vrijdag 12 september 2014

Collages


Ik maak al enige tijd collages, zo af en toe, wanneer ik een krantenabonnement heb, of tijdschriften krijg. De collages hieronder heb ik gemaakt tijdens mijn studietijd aan de Klassieke Academie:
Het maken van deze collages was vooral een experiment. In de ene collage knipte ik de stukken netjes uit, in de volgende scheurde ik ze, en in de daaropvolgende combineerde ik scheuren en knippen. In drie van deze collages gebruikte ik plakband in plaats van lijm. Soms voegde ik woorden toe, een andere keer koos ik voor een Monty Python-achtig beeld. Ik onderzocht de mogelijkheden van het medium. Met schilderen combineren beviel me niet. Wanneer ik voor de collage koos, was dit juist omdat ik het prettig vind dat de techniek mij beperkt.

De collage heeft voor mij het experimentele karakter behouden. Bijna elke collage is vanuit een nieuw idee over de vorm ontstaan, bijvoorbeeld: de lucht in de foto te gebruiken voor de grond in de collage en andersom, of het combineren van verschillende patronen. Daarnaast zijn de collages meer dan mijn schilderijen een product van mijn fantasie.
Toch zijn er ook een aantal kenmerken:
1. een licht-donkerverdeling en een aantal diagonalen, of ovalen bepalen de compositie.
2. handen spelen een hoofdrol, in tegenstelling tot gezichten. Aan de ene kant komt dat omdat ik geen herkenbare gezichten wil gebruiken, maar ook omdat gezichten teveel een aandachtspunt worden. Handen trekken minder aandacht, maar hebben veel expressie.
3. een pistool geeft de collage een zware lading, maar geeft ook een belangrijkste kijkrichting aan.
4. de fragmenten die mij naar de schaar doen grijpen, bevinden zich in de vervaagde achtergrond van foto's. Ik vind dit vaak het mooiste gedeelte. Onder andere omdat de druktechniek in de achtergronden meestal goed zichtbaar is. Een bijkomend voordeel is dat er weinig gebeurt in de achtergrond, al gebeurt er vaak nog teveel. Ik gebruik zo min mogelijk opvulling, zoveel mogelijk van deze achtergrondgebeurtenissen.
5. de collages zijn nogal duister, met misschien licht cynische humor. Ik denk dat ze mijn wereldbeeld redelijk weten te vangen. Een vriend van me zei tegen me: "Je moet niet doen alsof je ge├źngageerd bent in je werk." Maar het is geen keuze. Waar ik de schoonheid in de wereld zoek voor mijn schilderijen, kan ik bij het maken van collages mijn ogen niet sluiten voor de ellende in de kranten.  En in muziektijdschriften.
En ten slotte nog een vrolijke collage, gemaakt samen met Sandrien voor de verjaardag van een vriendin:Geen opmerkingen:

Een reactie posten