donderdag 11 september 2014

Anamorfoses en de zoektocht naar een kegelvormige spiegel
De tekeningen hieronder zijn studies voor anamorfoses, perspectivisch vertekende afbeeldingen. Kijk eens goed naar de schaakstukken op de derde tekening. Hoe kan het dat je de witte stukken van boven ziet en de zwarte stukken van voren? Deze tekening is in een hoek gefotografeerd. Vanboven ziet hij er zo uit als het middelste plaatje. Voor de schedels geldt hetzelfde. De twee foto's zijn van een en dezelfde tekening. De eerste is van de bovenkant gefotografeerd, de tweede in een hoek.

In november ga ik een dag les geven in optische illusies aan het WLG, mijn oude school, in het kader van een projectweek. De leerlingen krijgen de opdracht zelf een anamorfose te fabriceren, een leuke manier om het lineair perspectief te leren begrijpen.

Het is gemakkelijker dan je misschien denkt: met behulp van een raster kun je het perspectief eenvoudig manipuleren. Voor sommige vormen/patronen is wellicht wat inzicht nodig: een perfecte cirkel (oké, nog niet helemaal perfect) bijvoorbeeld is in het perspectief een ovaal.

Voor de onderste twee afbeeldingen, de zogenaamde cirkelanamorfose, heb ik een kegelvormige spiegel nodig. Een gepolijste vaas, prullenbak, of pennenbak voldoet. Wie kan mij aan een kegelvormige spiegel helpen???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten